Povijest Kluba

Počelo je sa Hajdukom!

Tadašnji nastavnik gimnastike u dubrovačkoj Gimnaziji, Ivica Kresić izradio je 1940. godine prve koševe svojim učenicima. Kresić je upoznao košarku dvije godine ranije na studiju u Beogradu i htio ju je promovirati u Dubrovniku. Među nekolicinom gospara koji su prije Drugog svjetskog rata završili školu za tjelesni odgoj bila su i dvojica dubrovačkih sportaša koji su nešto kasnije udarili temelje dubrovačke košarke – Vlaho Kojaković i Pero Matana.

Ivica Kresić je poginuo u ratu koji je prekinuo sve sportske aktivnosti, a po dolasku na profesorsko mjesto u dubrovačku gimnaziju Vlaho Kojaković otkrio je stare koševe i počeo pripremati momčad. Krajem 1946. godine, kada je osnovan klub, Vlaho Kojaković je okupio momčad, kontaktirao sa Tominićem iz Splita i doššlo je do prve utakmice.

Prvi igrači su bili njegovi učenici pojačani Vjekom Pesentijem, Lovorkom Reljićem i Božom Grčićem koji su neposredno ranije počeli igrati košarku.Prvi pročelnik bio je Vlaho Kojaković, tehnički referent Pero Matana, tajnik i kapetan Boži Grčić, blagajnik Ivo baričević i ekonom Vjeko Pesenti.

Nakon što je ugovorena prva utakmica s Jugom krenule su opsežne pripreme  terena na Jezuitima odnosno Poljani Ruđera Boškovića u kojima su sudjelovali igrači, članovi uprave i navijači Juga.  U toj prvoj odigranoj utalmici Jug je pobijedio splitskog Hajduka rezultatom 23:13. Bilo je to 2. ožujka 1947. godine na Poljani Ruđera Boškovića pred dvije tisuće gledatelja. U analima povijesti ostalo je zapisano da je prvi službeni koš za Juga ubacio Vjeko Presenti. Za jug su igrali: Božo Grčić (kapetan), Vjeko Pesenti, Lovorko Reljić, Filip Scipion, Mića Kos, Zdenko Šoljan i Vlado Ivković. Sudio je Vlaho Kojaković.

Poslije Hajduka nezaustavljivo je krenula početna lavina. Pobijeđena je momčad Bokelja rezultatom 44:15. Bilo je to 24. ožujka 1947. godine. 18 dana kasnije, u travnju 1947. godine, Jug je pobijedio i momčad Poleta iz Samobora rezultatom 24:17.

Prva međunarodna utakmica odigrana je u Dubrovniku 4. kolovoza kada je Jug pobijedio GSP Trieste rezultatom 45:13.

Nedostatak igrališta je bio velika smetnja razvoju košarke pa se sa otvaranjem novog igrališta u Karmenu 14. ožujka 1953. godine otvara i nova stranica u klupskoj povijesti. I zaista, već sljedeće godine se osjetio bitan pomak nabolje, počinju popularna srdenjoškolska prvenstva odakle će klub kroz dva desetljeća novačiti nove generacije košarkaša.

60-e godine prošlog stoljeća označavaju početak rasta i popularnosti košarke i košarka se u Gradu omasovila, ali Jug je svoje zvjezdane trenutke proživljavao u periodu od 1972. pa sve do 1981. godine. Zlatno desetljeće kluba kulminiralo je plasmanom u Prvu B ligu, a nakon toga je uslijedila stagnacije, te krajem osamdesetih ponovni rast koji je prekiuno rat, a nakon toga je slijedilo ispunjenje sna – plasman u Prvu hrvatsku košarkašku ligu.